luni, 4 martie 2013

Idee de week-end in natura: Lacul Vulturilor

Spre rusinea mea, desi am copilarit la poalele Muntilor Buzaului, anul trecut am ajuns pentru prima data intr-un loc care te lasa fara suflare, atat la propriu, cat si la figurat: Lacul Vulturilor, aflat pe Varful Malaia (1662 m altitudine).



E o varianta foarte buna pentru petrecerea unui week-end la cort, intr-un loc unde te poti bucura de un aer rece, curat si, in special, de peisaje superbe.

Traseul catre varf porneste de la Lacul Siriu (care e la aproximativ 150 km de Bucuresti). Despre Lacul Siriu si cum se poate ajunge din Bucuresti, dar si cum poti petrece cateva momente de liniste in mijlocul naturii, cum poti face un pescuit sau pur si simplu o baie in mijlocul verii, am scris aici: Lacul Siriu .

Pe jos e o drumetie de 3-4 ore, traseul pornind de la Cabana Valea Neagra. Ca sa ajungi la cabana, se merge pe DN10, pe langa Lacul Siriu, se ajunge la Baile Termale (care din pacate se afla in paragina) si ulterior se traverseaza raul Buzau pe o punte din lemn si apoi incepe urcusul. Din cate cunosc, traseul e marcat, se ajunge in golul alpin intr-un loc numit Poarta Vanturilor si de acolo mai e putin de mers pana la cabana aflata pe malul lacului.
Traseul e de dificultate medie pe timpul verii, insa nu e recomandat iarna, fiind foarte periculos din cauza lipsei reperelor de orientare, schimbarilor neasteptate de vreme, viscolului si troienelor de zapada.


Cu masina 4x4 sau atv sunt cel putin 3 variante, toate accesibile vara, anevoioase si aproape imposibile iarna. Cea mai usoara porneste din localitatea Siriu, la intrarea in localitate se face stanga (venind dinspre Nehoiu), se merge pe malul lacului Siriu (lacul e pe dreapta in sensul de mers) si dupa ceva timp de mers, se face dreapta pe un drum care urca si care pare pavat cu piatra.Traseul e de maxim 2 ore de condus lejer.


 Ulterior se ajunge pe un platou, de unde drumul devine mult mai lejer si iti lasa timp sa poti admira atat Muntii Ciucas, cat si M-tii Buzaului.




Cortul se poate instala langa cabana (care din cate stiu apartine Romsilva). 




O alta varianta de a ajunge la Lacul Vulturilor cu masina porneste din localitatea Crasna, am incercat-o impreuna cu doi prieteni (am fost 3 masini, Frontera, Niva si Wrangler) dar nu am avut harta sau descriere a traseului, fapt pentru care am gresit drumul, ne-am impotmolit la propriu in cateva drumuri de taf si am fost nevoiti sa ne intoarcem. Varianta pe drumul corect e putin mai dificila decat cea din Siriu dar pentru pasionatii de offroad, e perfecta.


Sunt localnici care spun ca pe versantii Varfului Malaia pot fi vazute, daca ai noroc, capre negre si cocosi de munte.
Iar Alexandru Vlahuta, în România pitoreascã, a scris despre Lacul Vulturilor: "aici vin vulturii, primãvara, de beau apã ca sã întinereascã, aici îsi învatã puii sa zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai înãltimilor."

PS: 2 dintre poze apartin primei reviste online de offroad: 4x4 adventure