miercuri, 13 august 2014

Suflete goale

Cautand ceva prin calculator, am descoperit un text pe care l-am scris, in nestiute circumstante, in anul de gratie 2014...si dupa ce l-am recititi, m-am gandit ca e pacat sa ajunga in cosul de gunoi al computerului.
Aici sigur il voi reciti..
 
 
Suflete goale
 
Ma lovesc tot mai des, in ultima perioada, de suflete goale... lipsite de substanta.. In jurul nostru nu mai exista pasiune si daca exista, se stinge repede. Profesional, personal, multi dintre noi am ajuns niste mecanisme pur fizice, care intram intr-un ritual domestic, urban. Si atat. Nu mai exista profesionalism, patriotism, implicare, dedicare ci doar, eventual, interes personal. Interes care ne transforma in niste fiare, atunci cand ne ajunge cutitul la os. Insa instinctele astea animalice din om sunt trezite mult mai greu si doar din necesitate profunda. In rest, Dumnezeu cu mila. Pe principiul “pica para malaiata...” sau un alt termen, pe care l-am invatat inca de pe bancile liceului: miserupism. Te salva de la multe. Nu te implicai, nu aveai cum sa intri la mijloc, pe cale de consecinta erai ferit de probleme. Este foarte usor sa intorci spatele si sa pleci. E usor sa-ti astupi urechile sau sa tii gura inchisa, pentru a nu fi implicat in ceva. Ziceai: ce-mi trebuie mie necazuri? Dar intreb: oare dormeai linistit? Ca eu nu puteam.

Nu ma refer aici doar la romani, dar ii am ca exemplu fiindca aici m-am nascut, aici locuiesc, aici traiesc. Nu am vrut sa umblu prin tari straine. Mai aveam si inca mai am multe de descoperit, in tara asta. Si intotdeauna am cautat lucrurile si locurile frumoase. “Frumos” in conceptia mea. Nu ma intrebati cum e, ca nu stiu. Cred ca se rezuma doar la ceea ce simt cand privesc ceva.

Din ceea ce vad in jurul meu, realizez ca majoritatea am ajuns niste suflete pustii. Sau nu, mai degraba pustiite. Cauzele sunt multiple, motivele asisderea.   

 Oare nu in starea asta vor sa ne aduca cei care ne conduc (fara culoare politica)? Chiar nu ne dam seama ca au nevoie de mase amorfe de oameni, care sa fie usor de prostit, de manipulat? De ce nu ne implicam, de ce nu ne pasa, de ce nu traim cu adevarat ? De ce am ajuns sa ne miscam doar in limite impuse, care se restrang pe zi ce trece ? Oare nu mai avem puterea sa observam lucrurile astea, sa ne eliberam de "lanturi" si sa fim, de fapt, ceea ce suntem?

Ei bine, eu unul nu ma voi da batut….