vineri, 27 februarie 2015

Ghetarul Stubai, unde visul oricarui snowboarder devin realitate



S-a terminat. Mult prea repede. Sapte zile de concediu dedicat snowboardului in Austria, din care 4 calare pe snowboard, 2 pe drum si una in care am vizitat, pe repede inainte, Munchen-ul.
O sa detaliez in postarile urmatoare:
- cum se ajunge cel mai rapid din Bucuresti in Innsbruck. Si ieftin. Si daca e nevoie, chiar si cu "ia-ma nene".
- conditiile de cazare in satul superb unde am stat, acceptabile ca pret pt zona Innsbruck. Plus partiile in fata casei, parc acvatic intre munti...piscina in aer liber, bla bla.
- cum se schiaza pe unul din cei mai celebri ghetari ai Austriei, Top of Tirol, Stubaier Gletcher (3210m altitudine);
Tineti aproape...

Intre timp, pun si aici rezumatul video realizat dupa ce, in patru zile de snowboarding, am umplut 2 carduri de filmari cu GoproHero, in total 48 Gb. Stiu ca e putin cam lung (9 min) dar eu zic ca merita full screen, mai ales pentru peisajele fabuloase.
Deci ...rabdare si tutun.





 

vineri, 13 februarie 2015

Pungasie la Auchan



Intru in hipermachet (scriu intentionat asa ca sa nu dau numele firmei). La unul din rafturi, unde sunt insiruite pungi pe un fel de tepe, vad mai multe chestii utile, gen accesorii, pentru Gopro. Imediat imi zambesc niste stikere, la apetisantul pret de 2 lei si 20 de bani. Wow, iau 2.

Desi luasem in total 3 produse, la casa, nu stiu de ce, am fost atent la pretul lor, afisat discret pe un display. Observ ca stikerele mele, la casa, costa 3,31 lei, bucata. Ii spun vanzatoarei ca la raft era alt pret. Se uita candid la mine si imi spune ca nu ma poate ajuta. Sa ma duc la relatii cu clientii. Doamneee...atat imi trebuia.
Banuiam ce urmeaza. Lucrez in domeniu si stiu ce scandal poate face un cetatean nemultumit. Pentru 2 lei, era randul meu sa fac circ, in calitate de cetatean european, care are drepturi.
Reintru in magazin si fotografiez produsele ce atarnau sub pretul scris mare, de 2,20 lei. 

La relatii cu clientii, 4 angajati imbracati frumos in deux-pieces-uri rosii, aveau treaba. Desi nu era nimeni la ghiseu.
Astept rabdator, gandind fericit c-o sa-i lovesc cu dreptatea de o sa zbarnaie data viitoare. Ma abordeaza o domnisoara mandra de noua uniforma:
- Ce doriti?
- Am o mica problema...am platit mai mult pe un produs, fata de pretul afisat.
Se uita senin la mine si imi spune sa astept, timp in care suna pe cineva.
Vine un tanar caruia cu greu ii pot da 18 ani. Ii explic ce s-a intamplat. Nu ma crede. Ii arat bonul, se uita la el si pleaca, probabil sa verifice. Se intoarce si imi spune, pe un ton indiferent: "Imi cer scuze".
Whaaaat? (gandesc). Pai si drepturile mele de cetatean european?....Insa ma abtin si ii spun ca sunt multumit de scuzele lui dar ar trebui rezolvata problema, ca altii sa nu pateasca acelasi lucru. Vazand ca nu reactioneaza prea interesat la reprosurile mele, fortez nota: "si vreu cei 2 lei inapoi". Se rasuceste pe calcaie si pleaca iar.
Intre timp, pe langa mine se furiseaza un alt tanar, cu cateva luni mai puriu, in uniforma aia rosie ca focul, care arunca un ochi pe bon. Pleaca si el.

Peste 1 minut, timp in care aproape mi s-a facut rusine ca il certasem pe adolescent pentru cei 2 lei munciti...se intorc amandoi, unul din ei (probabil seful, cu 3 luni de experienta in plus) tinand in mana hartia bucluclasa cu pretul.
Compara in fata mea codurile de bare si imi spune, mandru ca rezolvase enigma:
- E pretul de la alt produs. Va dam banii inapoi.
- Pai nu vreu banii inapoi. Vreau produsele, dar la pretul afisat. Am poze cu produsul atarnat sub pret.
- Nu se poate. Imi pare rau.
 
Suspans...ma gandesc ...injur in gand... si plec. Pana la urma, era vorba de 2 lei. Voi ce ati fi facut?

 PS: deoarece nu mai aveam baterie sa sun la Protectia Consumatorilor, i-am sesizat ulterior pe mail. Acum astept de la ei un raspuns ....despre cum sa ne luam tara inapoi.




vineri, 6 februarie 2015

Cum sa te cazezi ieftin in strainatate si cum sa nu arunci jumatate din bugetul de concediu pe cazare


Ideea acestei postari a plecat de la o discutie pe care am avut-o pe o retea de socializare, in cadrul unui Grup de romani stabilit in strainatate si unde am indraznit sa cer un sfat despre o cazare ieftina in jurul garii.

La fel cum mi-am facut si acolo mea culpa, dupa cateva raspunsuri usturatoare, gen: "prietene, tu vrei sa gasesti si ieftin, si conditii bune, in strainatate?", imi recunosc si aici vina ca nu am luat in calcul cateva chestiuni atunci cand mi-am facut documentare pentru o noua calatorie in necunoscut:
1. In general, in orasele occidentale, gara e "centru", chiar daca e deseori cel mai aglomerat si murdar loc din oras. Deci, implicit si preturile pentru cazare sunt mari, desi conditiile de cazare sunt indoielnice.
2. Preturile la cazari pe motoarele specifice de cautare gen "booking" sau "agoda" in orasele cu atractii turistice renumite, sunt in general mai mari. Mai ales in timpul unor festivaluri sau in sezonul turistic specific.
3. Cazarea doar pentru o noapte e deseori mai scumpa decat pentru un pachet de cateva zile.
Si lista poate continua.

Daaar .....
- Am stat in Roma (un oras destul de scump), 5 persoane intr-un apartament superb, spatios, in zona centrala cu 10 Euro pe zi de "caciula":
- Am stat in Maiori, pe coasta amalfitana (una dintre cele mai scumpe zone din Italia), cu 10 Euro/persoana.
- Am stat in Barcelona, 3 persoane intr-un apartament central cu 2 camere, cu 40 Euro pe noapte.
- In Grecia, intr-un tur al peninsulei Peloponesse, nu am platit mai mult de 30 Euro pe noapte, 2 persoane, cazarea fiind in statiuni.
- Valencia, apartament foarte fain, 15 E/pers.
- La ski in Austria, 6 persoane, 50 E apart/noapte.
- Nessebar, orasul vechi, apartament 2 camere cu "sea-view", 30 E/3 persoane/noapte
Si asta sunt cateva concedii pe care mi le amintesc acum.

 Pentru cine isi face vacantele "afara", eu zic ca astfel de preturi la cazare sunt ok. Si am cateva sfaturi pentru cei interesati sa-si faca un concediu "low-budget accommodation", asta daca nu sunteti dintre cei care isi cheltuiesc mai mult de jumatate din bugetul unui concediu pe cazare.

Asadar:
- de cele mai multe ori, ofertele "atractive" ale agentiilor de turism practica preturile de cazare pe persoana. 400 de euro in Dubai, 7 zile, inseamna 800 de euro de fapt pentru un cuplu. Cautati pe site-urile hotelurilor oferite de agentie si s-ar putea sa constatati ca daca rezervati direct, veti obtine un pret mai bun.

- O cazare buna rareori se gaseste pe internet "la noroc". De cele mai multe ori, trebuie o documentare temeinica, pe mai multe site-uri de profil. Recomand cateva folosite de mine: booking.com, airbnb.com, agoda.com, 9flats.com. Folositi cu incredere filtrele, deschideti harta sa vedeti pozitionarea hotelului/apartamentului, cititi review-urile, comunicati cu gazda inainte sa rezervati si fiti atenti la comisioanele suplimentare. Booking nu are comisioane, celalalte da.

- Nu va aruncati la prima cazare gasita pe "booking" sau pe un site asemanator. Salvati-o si cautati mai departe. Sunt hoteluri/apartamente care, in functie de gradul de ocupare, perioada etc, fac reduceri de la o zi la alta. Un apartament poate fi maine mai ieftin dacat azi.

- Cele mai bune preturi la cazare le obtineti atunci cand sunteti mai multi (grup), preferabil minim 4, si inchiriati un apartament. Un site bun pentru asta e airbnb.com. Pe langa avantajul ca impartiti cazarea, puteti reduce considerabil si cheltuielile cu mancarea, gatind in apartament micul dejun, cina etc. In general, in majoritatea apartamentelor care se inchiriaza, gasiti strictul necesar pentru a gati (vesela, tacamuri etc).

- La apartamente/garsoniere/studio, luati in calcul ca majoritatea proprietarilor care inchiriaza, cer un comision final pentru curatenie, care poate ajunge si la 50 euro. De asemenea, intrebati inainte sa faceti rezervarea, si implicit sa platiti, daca mai sunt si alte costuri suplimentare fata de pretul afisat, sunt cazuri cand cer bani pentru curent, apa sau pentru asternuturi si prosoape. 

- Uitati-va cu atentie la fotografiile camerei/apartamentului si fiti atenti si la detalii (aspectul lenjeriei, existenta ferestrelor sau a luminii naturale etc). Daca nu va lamuriti, puteti sa solicitati, in cazul inchirierilor private, fotografii suplimentare. In cazul hotelurilor, cautati-le pe surse alternative sau cu un simplu google. De asemenea, cautati hotelul pe google maps pentru a determina pozitia fata de obiective turistice, centru, aeroport, si folositi inclusiv street-view. Am patit-o in Atena, am inchiriat o camera intr-un hotel care arata superb inauntru si nu am fost atent ca nu are poze din exterior. Era pe o strada rau famata (desi centrala), cu homelessi si drogati care dormeau in fata hotelului. 

- Cititi impresiile si comentariile. Deseori un comentariu conteaza si gasiti informatii suplimentare importante, chiar daca in general cele negative sunt scrise la nervi. Poate aveti bagaje multe si veti afla ca hotelul/blocul nu are lift. Sau ca wifi-ul, desi e oferit gratuit, nu merge. Sau ca un client a plecat cu o frumoasa ciuperca (caz real) etc.

- Intrati pe site-urile de anunturi locale. Acolo veti gasi preturile reale ale pietei. Un dezavantaj poate fi faptul ca nu cunoasteti limba dar exista google translate.

- Daca va place riscul, inchiriati o zi-doua de pe internet, pentru back-up si cautati cazare la fata locului. In concediile pe care le-am facut gen sejur cu masina inchiriata, am cautat cazare la fata locului. Dezavantajul principal e ca exista riscul sa nu gasesti daca e o statiune aglomerata sau un oras mare. Avantajele insa sunt ca poti vedea locatia si poti negocia pretul. O cazare de neuitat de care am avut parte, a fost intr-un fel de castel pe malul marii, in Spania. 50 euro pe noapte pt 3 persoane, descoperit si negociat la fata locului. De asmenea, in Grecia am gasit locatii superbe, la preturi bune, negociate la fata locului.

- Si nu in ultimul rand, apelati la retele de socializare. Marile orase au grupuri virtuale de romani stabiliti acolo care oricand va pot ajuta cu un sfat. Printre rautacismele specifice, bineinteles. 

PS: Daca doriti contactele cazarilor pe care le-am precizat mai sus, scrieti-mi aici sau pe Facebook, o sa le caut si o sa vi le dau personal.