sâmbătă, 7 martie 2015

Din Bucuresti in Innsbruck, rapid si ieftin


 
  Aventura de anul trecut, in Austria (povestita AICI ) mi-a deschis ochii spre raiul partiilor din Alpi. Iar anul asta, dupa ce am chinuit snowboardul, cateva zile, printre pietricelele si bucatile de gheata ale partiilor autohtone, am realizat ca singura varianta pentru un concediu de ski cu tot ce e necesar se poate face, din pacate, doar in afara tarii.
Poate voi scrie vreodata si de frumusetile statiunilor noastre de ski. Dar pana nu reusesc sa ma atraga, macar demonstrandu-mi ca cineva si-a dat silinta ca iubitorii sporturilor de iarna sa aiba conditiile minime asigurate, o sa continui sa povestesc si sa ofer informatii despre altii. Desi simt ca nu e corect..  


Asadar, Austria. Odata decizia luata, am inceput sa ma documentez despre variantele existente, astfel incat sa ma incadrez intr-un buget asemenator cu cel echivalent unei saptamani petrecute in Romania.


Perioada:
Urmand obiceiul ultimilor ani, am preferat sa ma satur de snowboard la sfarsitul lui februarie, deoarece dupa 15 februarie consider ca e mai ieftin comparabil cu perioada sarbatorilor si mai putin aglomerat. Prima jumatate a lunii februarie e vacanta copiilor si statiunile austriece ofera tot ce ti-ai dori pentru copilul tau. Scoli de ski, parcuri acvatice si mai ales gratuitati pentru cei mici.
Totusi, statiunile erau pline si la sfarsitul lui februarie. "Booking-ul" mi-a aratat ca pentru perioada aleasa, satul austriac unde am gasit cazare (Fulpmes) era plin in proportie de 90 la suta. La fel si Innsbruck. Aglomeratia, insa, s-a simtit foarte putin. Multitudinea instalatiilor de transport pe cablu, a skibus-urilor si a partiilor, precum si organizarea ca la carte isi spun cuvantul: "impecabil". Poate ca la anul o sa iau in calcul sa merg la inceputul lui martie, dar asta depinde foarte mult si de vreme, care este, de la an la an, mai calda.

Cum ajungi cel mai convenabil in Innsbruck, la ski?
 Cea mai rapida metoda de a ajunge la ski in Insbruck este, logic, cu avionul. Dar si cea mai costisitoare. In lunile de iarna greu gasesti un bilet de avion Bucuresti-Innsbruck sub 300 euro de persoana. 
Cea mai ieftina optiune, mai ales daca sunt 3-4 persoane, este bineinteles, cu autoturismul personal. Dar sunt peste 3000 km dus-intors. Asta presupune aproximativ 3 zile pe drum. Si daca ai un concediu de o saptamana, aproape jumatate din timp ti-l petreci in masina. Spun asta fiindca am experimentat anul trecut. Nu zic, odata iesit din Romania, autostrazile sunt impecabile. Dar totusi drumul e obositor si lung.
Ceea ce voi expune mai jos nu inseamna ca e litera de lege. Nu propovaduiesc solutia perfecta sau salvatoare. Voi expune doar calculele si experienta mea.
Revenind, anul asta fiind doar eu si prietena mea, am cautat o varianta care sa fie si rapida, si ieftina. Ceea ce, la o documentare initiala pe site-uri, parea imposibil. 

Aeroporturi...ajutatoare
Iata cum am gasit varianta castigatoare pentru mine:
Am cautat cele mai apropiate orase cu aeroporturi importante de Insbruck. Sunt mai multe: Munchen, Verona, Venetia, Milano, Viena. Pe multe se zboara din Bucuresti chiar si low-cost. Insa din toate variantele, a castigat Tarom-ul cu zborul spre Munchen (aprox 120 E/pers/dus-intors) deoarece iarna transporta gratuit echipamentul de ski. Iar cu un zbor low-cost, daca platesti echipamentul, ajungi la acelasi pret.

 
Bineinteles, se poate inchiria echipament la fata locului si altfel castigator va fi un low-cost spre Verona sau Milano. Insa din calculele mele, zborul low-cost plus inchirierea echipamentului de ski pentru 2 persoane ajungeau la aceiasi bani.
 Singurul incovenient era transportul snowboard-urilor in spate, insa husele in care au fost impachetate placile (in care am pus si echipamentul suplimentar  - protectii, ochelari, casti si chiar imbracamintea de ski - fapt ce a facut sa ne fie suficiente 2 mici trollere cu cele necesare pentru concediu) nu au fost asa greu de transportat.




Din Munchen catre statiunea de ski
De aici, ramane de rezolvat transportul de la aeroport in Innsbruck. Si mai departe, spre locul de cazare. Cu echipamentul de snowboard in spate si bagaje, pare destul de complicat.

Cu trenul: Trip-advisor si alte forumuri dedicate informatiilor turistice dadeau ca cea mai sigura si simpla solutie trenul. Am intrat pe site-urile celor doua societati de cale ferata, germana si austriaca, de unde poti rezerva si cumpara bilet ca si la avion. La fel de bine, poti cumpara bilete direct din aeroport. Insa pretul e destul de piperat. Doar dus, Munchen-Innsbruck, pretul unui bilet se invarte in jurul sumei de 40 euro de persoana. Asta presupunea, pentru 2 persoane, sa platim dus-intors, 160 euro. 

Cu autobuzul: Intamplator am intrat pe site-ul aeroportului din Munchen, cautand transferuri cu autobuze. Si asa a aparut si solutia salvatoare: Meinfernbus (http://meinfernbus.de/en), o companie germana care cerea 12,5 E de persoana, de la aeroport pana in Insbruck. Rezervarile se fac pe site (au si aplicatie pentru mobil), plata se face din Romania doar cu cardul de credit. Aici a aparut insa o problema deoarece, spre siguranta, le-am trimis un mail ca sa-i intreb daca ne iau cu echipamentele de snowboard. Si au raspuns ca nu.  M-am speriat degeaba, deoarece la intoarcere am calatorit cu Meinfernbus si nu a fost nicio problema cu bagajele. Probabil ca cei de la birourile companiei au fost mai catolici decat Papa.
 Asa ca in ultima seara cautam inca o varianta de a ajunge din Munchen la cazare astfel incat bugetul pentru concediu sa nu aiba de suferit. 

Cu "ocazia": Tot cautand, am ajuns pe site-urile de "ia-ma, nene" din strainatate. Care sunt foarte bine puse la punct si se pare ca si de incredere, in vreme ce atat ofertele cat si cererile sunt foarte numeroase.  Asa am rezolvat si ultima problema in ceea ce priveste transportul, prin http://www.blablacar.com/. Un tanar austriac ne-a dus cu o dubita "flower-power" pana la poarta pensiunii austriece, cerandu-ne fabuloasa suma de 20 de euro. Plus ne-a oferit, bonus, cate un Redbull, atat noua cat si celor 2 tineri brazilieni pe care ii luase tot din Munchen, la ocazie. Drumul a durat aproximativ 3 ore, cu mici opriri facute de ghidul nostru, pentru a fotografia muntii si peisajele superbe.


Costul total pentru transport, Bucuresti-Fulpmes (Innsbruck), o persoana, dus-intors=140 Euro! Daca gasiti o varianta mai ieftina si mai rapida, dau o bere.
Am plecat la 8 dimineata din Bucuresti si la ora 15.00 deja ne cazam in superbul sat de munte austriac Fulpmes de pe Valea Stubai. Iarna asta au fost zile in care faceai traseul Bucuresti-Poiana Brasov in acelasi interval de timp!
La intoarcere, am facut o pauza de o zi in Munchen, unde am fost foarte bine primiti de prietenii mei Catalin si Mihaela. Un cuplu super dragut care desi astepta un copil, ne-a insotit in vizita, pe repede inainte, a orasului. 

Continuarea aventurii, precum si impresiile despre cazare si partiile din zona Ghetarului Stubai, le gasiti intr-o postare urmatoare.


 

vineri, 6 martie 2015

Cine fura azi un leu...


Povesteam acum cateva saptamani AICI cum am fost inselat de un supermarket. Generalizez fiindca nu pot invinovati pe cineva anume.
Desi am fost pacalit cu 1,1 (UNU) lei X 2, fiindca am luat 2 produse, am fost "incurajat" enorm de indiferenta celor de la "relatii cu clientii" si  le-am facut reclamatie. Bineinteles, cu dovezile atasate.

Astazi am primit raspunsul de la Protectia Consumatorului. Imi dau dreptate. Chiar justifica intr-un fel greseala magazinului, invocand faptul ca pretul fals afisat la raft era al unui produs alaturat. Si imi spun ca "operatorul economic a fost sanctionat contraventional conform legislatiei Protectiei Consumatorului". Din cate stiu, amenda minima e 1000 lei.

Din pacate, "sictirul" de la relatiile cu clientii nu a putut fi amendat.