duminică, 31 ianuarie 2016

Timelapse - Apus albanez

Urmeaza continuarea "turului prin Balcani" cu povestea calatoriei de 3 zile prin Albania...dar am atatea informatii de pus in pagina incat o sa mai dureze cateva zile. 
Pana atunci, de la gura sobei, va invit sa vizionati un apus surprins in Orikum, Albania:


vineri, 8 ianuarie 2016

Revelion pe placa de snowboard - Cazare ieftina si decenta in zona de schi Dachstein West

 
In premiera pentru mine, am ales sa fac trecerea dintre anii 2015 si 2016, alaturi de o mana de prieteni, in Austria. Decizia de face "Revu" in Austria a fost luata inca din vara si a fost destul de riscanta pentru noi, avand in vedere ca inca nu stiam daca o sa avem liber in perioada pentru care facem rezervarea. "Nu risti, nu castigi" asa ca undeva prin septembrie am inceput sa cautam cazare in tara sporturilor de iarna. Recunosc, scopul declarat, cel putin al meu, nu era revelionul, care ma asteptam sa fie plictisitor (si sunt bucuros ca m-am inselat), ci snowboard all-inclusive (si aici nu sunt bucuros ca m-am inselat, din pricina lipsei de zapada).

Ca de obicei, cand faci lucruri noi intalnesti si noi provocari, asa ca am constatat ca bookingul imi dadea, inca din septembrie, un "incurajator" procent de 99% full la cazari pe intreaga Austrie. Iar restul de 1% era reprezentat majoritar de pensiuni sau hoteluri de lux, unde cazarea depasea o mie de euro pe sejurul de 7 zile.

Am cautat pas cu pas camere libere in toate regiunile de schi si initial rezultatul parea descurajator. Cum sunt foarte incapatanat, am incercat toate variantele de a cauta cazare ieftina (click) si una din metode a dat roade: am gasit prin intermediul site-urilor locale, in regiunea Dachstein West.

Ca sa nu o mai lungesc, am trimis cateva mail-uri la ofertele ce mi s-au parut potrivite pentru grupul nostru si la interval de cateva zile deja primeam raspunsuri. Cea mai avantajoasa oferta a fost casa doamnei Petra Haider din Obertraun (un mic satuc austriac afla la 3 km de celebrul Hallstatt), cazare privata a carei descriere poate fi gasita si aici: haus haider in obertraun.

 
Linistitul satuc austriac se afla la aproximativ 60 km de Salzburg, care merita vizitat, chiar in detrimentul unei zi de schi. Iar atmosfera de sarbatoare care era in tot orasul, centrul lor istoric, podurile impodobite cu lacate din toata lumea m-au determinat sa ma intorc acolo cu prima ocazie.

 
Pensiunea este foarte bine situata, in centrul localitatii si langa soseaua care duce catre zonele de schi Krippestein (link - cu celebrul "5Fingers" si care este la aproximativ 3 km si una dintre cele mai bune zone de freeride din Austria) si Dachstein West (aflata la aproximativ 15 km). De asemenea, sunt aproximativ 3 km pana la superbul orasel Hallstatt (link). La maxim 300 metri se afla statia de ski-bus, care este gratuit pentru schiori si in baza cuponului de cazare. La aproximativ 200 metri este centrul satului, unde se afla un market cu toate cele necesare, dar si un restaurant mic si cochet, pe care il recomand.

Ca facilitati de cazare, se pot inchiria 3 camere (maxim 7 persoane), care sunt situate pe 2 etaje, la primul fiind o camera dubla cu baie si la al doilea o camera dubla si o camera tripla, cu bucatarie si o baie imensa. Bucataria este utilata cu strictul necesar pentru "self catering", mai putin plita, insa dispune de un mic cuptor unde poti gati celebrii "wursti". Paturile sunt comode, in casa a fost cald si am fost singuri tot timpul deoarece gazda locuieste in alt imobil din sat. Sunt locuri suficiente de parcare in curtea generoasa. 

 
In ceea ce priveste pretul, acesta a fost foarte decent, avand in vedere si ca era perioada de varf (revelionul) dar cred ca a contat si faptul ca pensiunea este mai putin popularizata (probabil si fiindca era inca in reamanajere pentru inca o camera de la etaj) si mai ales lipsa zapezii pentru acea perioada a anului. Noi am platit aproximativ 100 de euro de persoana pentru un sejur de 5 zile! Pretul pe site-ul afisat mai sus este de 90 de euro/zi pentru grup de 5-7 persoane, plus tariful de curatenie, insa se stabileste printr-o discutie prin e-mail, direct cu proprietara (careia, pe aceasta cale, ii urez sa-i creasca sanatoasa si frumoasa fetita pe care a nascut-o chiar in ultima zi a anului 2015!).

Transportul pana in Obertraun l-am facut cu masina personala, se poate face "dintr-o bucata" de doi soferi sau unul antrenat, distanta pana acolo, din Bucuresti, fiind de aproximativ 1300 km. Dar recomand o oprire de o zi pe drum, cu o scurta vizita in Budapesta, noi asa am facut la intoarcere si drumul nu a mai parut asa lung si obositor.




Despre zona de schi, snowboard in cazul meu, nu intru in detalii prea multe fiindca, desi era sfarsitul lui decembrie, nu era zapada. Singura partie functionala a fost una artificiala, in Gosau, care avea totusi o lungime acceptabila pentru a-ti satisface pofta de andrenalina. Ca de obicei, totul impecabil, de la organizare, transport pe cablu si pana la celebrele apres-skiuri cu sezlong-uri intinse la soare.

Revelionul l-am petrecut in centrul Obertraun-ului, sub un superb foc de artificii si incalzindu-ne cu Gluwein (vin fiert) langa focurile de tabara. Cred ca au fost peste o suta de oameni, turisti si localnici, care au dansat pe muzica unui DJ pana in jurul orei 3 noaptea, cand s-au retras spre case.






O sa scriu si aici ce am scris atunci pe Facebook:
"Ca peste tot in Alpi, sezonul de ski a început fără zăpada. Dintr-un întreg resort austriac (Dachstein west) cu zeci de km de pârtii, funcționau doar câteva, aranjate cu zăpada artificiala. Insa si asa, tot erau vreo 4-5 km de pârtie. Deși s-a văzut ca austriecii au muncit din greu (inclusiv noaptea) sa creeze condiții impecabile schiorilor, culmea, au scăzut prețurile la skipass (era aprox 120 lei pe zi) fiindca nu beneficiai de întreaga capacitate a zonei. In comparație, in Romania, Sinaia, cu zăpada de la al' de sus, cu instalații din vremea lui Gheorghiu-Dej Dej, cu pârtii de maximum 1km lungime, foarte prost amenajate si semnalizate, cu noroi la urcarea in telescaune, skipassul pe o zi e 145 lei. Poate, începând cu anul asta, si turismul românesc ar trebui sa-si ia tara înapoi.."
Mai postez cateva fotografii din sutele cu care m-am intors in tara, trist ca totul a trecut asa de repede:
Hallstatt
Hallstatt
Haus Haider
Salzburg vazut din cetate
pregatiri pentru partie
Hallstatt


Krippenstein vazut din pat