Ca de obicei, cand faci lucruri noi intalnesti si noi provocari, asa ca am constatat ca bookingul imi dadea, inca din septembrie, un "incurajator" procent de 99% full la cazari pe intreaga Austrie. Iar restul de 1% era reprezentat majoritar de pensiuni sau hoteluri de lux, unde cazarea depasea o mie de euro pe sejurul de 7 zile.
Am cautat pas cu pas camere libere in toate regiunile de schi si initial rezultatul parea descurajator. Cum sunt foarte incapatanat, am incercat toate variantele de a cauta cazare ieftina (click) si una din metode a dat roade: am gasit prin intermediul site-urilor locale, in regiunea Dachstein West.
Ca sa nu o mai lungesc, am trimis cateva mail-uri la ofertele ce mi s-au parut potrivite pentru grupul nostru si la interval de cateva zile deja primeam raspunsuri. Cea mai avantajoasa oferta a fost casa doamnei Petra Haider din Obertraun (un mic satuc austriac afla la 3 km de celebrul Hallstatt), cazare privata a carei descriere poate fi gasita si aici: haus haider in obertraun.
Ca facilitati de cazare, se pot inchiria 3 camere (maxim 7 persoane), care sunt situate pe 2 etaje, la primul fiind o camera dubla cu baie si la al doilea o camera dubla si o camera tripla, cu bucatarie si o baie imensa. Bucataria este utilata cu strictul necesar pentru "self catering", mai putin plita, insa dispune de un mic cuptor unde poti gati celebrii "wursti". Paturile sunt comode, in casa a fost cald si am fost singuri tot timpul deoarece gazda locuieste in alt imobil din sat. Sunt locuri suficiente de parcare in curtea generoasa.
Transportul pana in Obertraun l-am facut cu masina personala, se poate face "dintr-o bucata" de doi soferi sau unul antrenat, distanta pana acolo, din Bucuresti, fiind de aproximativ 1300 km. Dar recomand o oprire de o zi pe drum, cu o scurta vizita in Budapesta, noi asa am facut la intoarcere si drumul nu a mai parut asa lung si obositor.
Despre zona de schi, snowboard in cazul meu, nu intru in detalii prea multe fiindca, desi era sfarsitul lui decembrie, nu era zapada. Singura partie functionala a fost una artificiala, in Gosau, care avea totusi o lungime acceptabila pentru a-ti satisface pofta de andrenalina. Ca de obicei, totul impecabil, de la organizare, transport pe cablu si pana la celebrele apres-skiuri cu sezlong-uri intinse la soare.
Revelionul l-am petrecut in centrul Obertraun-ului, sub un superb foc de artificii si incalzindu-ne cu Gluwein (vin fiert) langa focurile de tabara. Cred ca au fost peste o suta de oameni, turisti si localnici, care au dansat pe muzica unui DJ pana in jurul orei 3 noaptea, cand s-au retras spre case.
O sa scriu si aici ce am scris atunci pe Facebook:
"Ca peste tot in Alpi, sezonul de ski a început fără zăpada. Dintr-un întreg resort austriac (Dachstein west) cu zeci de km de pârtii, funcționau doar câteva, aranjate cu zăpada artificiala. Insa si asa, tot erau vreo 4-5 km de pârtie. Deși s-a văzut ca austriecii au muncit din greu (inclusiv noaptea) sa creeze condiții impecabile schiorilor, culmea, au scăzut prețurile la skipass (era aprox 120 lei pe zi) fiindca nu beneficiai de întreaga capacitate a zonei. In comparație, in Romania, Sinaia, cu zăpada de la al' de sus, cu instalații din vremea lui Gheorghiu-Dej Dej, cu pârtii de maximum 1km lungime, foarte prost amenajate si semnalizate, cu noroi la urcarea in telescaune, skipassul pe o zi e 145 lei. Poate, începând cu anul asta, si turismul românesc ar trebui sa-si ia tara înapoi.."
Mai postez cateva fotografii din sutele cu care m-am intors in tara, trist ca totul a trecut asa de repede:
Hallstatt |
Hallstatt |
Haus Haider |
Salzburg vazut din cetate |
pregatiri pentru partie |
Hallstatt |
Krippenstein vazut din pat |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu