vineri, 6 februarie 2015

Cum sa te cazezi ieftin in strainatate si cum sa nu arunci jumatate din bugetul de concediu pe cazare


Ideea acestei postari a plecat de la o discutie pe care am avut-o pe o retea de socializare, in cadrul unui Grup de romani stabilit in strainatate si unde am indraznit sa cer un sfat despre o cazare ieftina in jurul garii.

La fel cum mi-am facut si acolo mea culpa, dupa cateva raspunsuri usturatoare, gen: "prietene, tu vrei sa gasesti si ieftin, si conditii bune, in strainatate?", imi recunosc si aici vina ca nu am luat in calcul cateva chestiuni atunci cand mi-am facut documentare pentru o noua calatorie in necunoscut:
1. In general, in orasele occidentale, gara e "centru", chiar daca e deseori cel mai aglomerat si murdar loc din oras. Deci, implicit si preturile pentru cazare sunt mari, desi conditiile de cazare sunt indoielnice.
2. Preturile la cazari pe motoarele specifice de cautare gen "booking" sau "agoda" in orasele cu atractii turistice renumite, sunt in general mai mari. Mai ales in timpul unor festivaluri sau in sezonul turistic specific.
3. Cazarea doar pentru o noapte e deseori mai scumpa decat pentru un pachet de cateva zile.
Si lista poate continua.

Daaar .....
- Am stat in Roma (un oras destul de scump), 5 persoane intr-un apartament superb, spatios, in zona centrala cu 10 Euro pe zi de "caciula":
- Am stat in Maiori, pe coasta amalfitana (una dintre cele mai scumpe zone din Italia), cu 10 Euro/persoana.
- Am stat in Barcelona, 3 persoane intr-un apartament central cu 2 camere, cu 40 Euro pe noapte.
- In Grecia, intr-un tur al peninsulei Peloponesse, nu am platit mai mult de 30 Euro pe noapte, 2 persoane, cazarea fiind in statiuni.
- Valencia, apartament foarte fain, 15 E/pers.
- La ski in Austria, 6 persoane, 50 E apart/noapte.
- Nessebar, orasul vechi, apartament 2 camere cu "sea-view", 30 E/3 persoane/noapte
Si asta sunt cateva concedii pe care mi le amintesc acum.

 Pentru cine isi face vacantele "afara", eu zic ca astfel de preturi la cazare sunt ok. Si am cateva sfaturi pentru cei interesati sa-si faca un concediu "low-budget accommodation", asta daca nu sunteti dintre cei care isi cheltuiesc mai mult de jumatate din bugetul unui concediu pe cazare.

Asadar:
- de cele mai multe ori, ofertele "atractive" ale agentiilor de turism practica preturile de cazare pe persoana. 400 de euro in Dubai, 7 zile, inseamna 800 de euro de fapt pentru un cuplu. Cautati pe site-urile hotelurilor oferite de agentie si s-ar putea sa constatati ca daca rezervati direct, veti obtine un pret mai bun.

- O cazare buna rareori se gaseste pe internet "la noroc". De cele mai multe ori, trebuie o documentare temeinica, pe mai multe site-uri de profil. Recomand cateva folosite de mine: booking.com, airbnb.com, agoda.com, 9flats.com. Folositi cu incredere filtrele, deschideti harta sa vedeti pozitionarea hotelului/apartamentului, cititi review-urile, comunicati cu gazda inainte sa rezervati si fiti atenti la comisioanele suplimentare. Booking nu are comisioane, celalalte da.

- Nu va aruncati la prima cazare gasita pe "booking" sau pe un site asemanator. Salvati-o si cautati mai departe. Sunt hoteluri/apartamente care, in functie de gradul de ocupare, perioada etc, fac reduceri de la o zi la alta. Un apartament poate fi maine mai ieftin dacat azi.

- Cele mai bune preturi la cazare le obtineti atunci cand sunteti mai multi (grup), preferabil minim 4, si inchiriati un apartament. Un site bun pentru asta e airbnb.com. Pe langa avantajul ca impartiti cazarea, puteti reduce considerabil si cheltuielile cu mancarea, gatind in apartament micul dejun, cina etc. In general, in majoritatea apartamentelor care se inchiriaza, gasiti strictul necesar pentru a gati (vesela, tacamuri etc).

- La apartamente/garsoniere/studio, luati in calcul ca majoritatea proprietarilor care inchiriaza, cer un comision final pentru curatenie, care poate ajunge si la 50 euro. De asemenea, intrebati inainte sa faceti rezervarea, si implicit sa platiti, daca mai sunt si alte costuri suplimentare fata de pretul afisat, sunt cazuri cand cer bani pentru curent, apa sau pentru asternuturi si prosoape. 

- Uitati-va cu atentie la fotografiile camerei/apartamentului si fiti atenti si la detalii (aspectul lenjeriei, existenta ferestrelor sau a luminii naturale etc). Daca nu va lamuriti, puteti sa solicitati, in cazul inchirierilor private, fotografii suplimentare. In cazul hotelurilor, cautati-le pe surse alternative sau cu un simplu google. De asemenea, cautati hotelul pe google maps pentru a determina pozitia fata de obiective turistice, centru, aeroport, si folositi inclusiv street-view. Am patit-o in Atena, am inchiriat o camera intr-un hotel care arata superb inauntru si nu am fost atent ca nu are poze din exterior. Era pe o strada rau famata (desi centrala), cu homelessi si drogati care dormeau in fata hotelului. 

- Cititi impresiile si comentariile. Deseori un comentariu conteaza si gasiti informatii suplimentare importante, chiar daca in general cele negative sunt scrise la nervi. Poate aveti bagaje multe si veti afla ca hotelul/blocul nu are lift. Sau ca wifi-ul, desi e oferit gratuit, nu merge. Sau ca un client a plecat cu o frumoasa ciuperca (caz real) etc.

- Intrati pe site-urile de anunturi locale. Acolo veti gasi preturile reale ale pietei. Un dezavantaj poate fi faptul ca nu cunoasteti limba dar exista google translate.

- Daca va place riscul, inchiriati o zi-doua de pe internet, pentru back-up si cautati cazare la fata locului. In concediile pe care le-am facut gen sejur cu masina inchiriata, am cautat cazare la fata locului. Dezavantajul principal e ca exista riscul sa nu gasesti daca e o statiune aglomerata sau un oras mare. Avantajele insa sunt ca poti vedea locatia si poti negocia pretul. O cazare de neuitat de care am avut parte, a fost intr-un fel de castel pe malul marii, in Spania. 50 euro pe noapte pt 3 persoane, descoperit si negociat la fata locului. De asmenea, in Grecia am gasit locatii superbe, la preturi bune, negociate la fata locului.

- Si nu in ultimul rand, apelati la retele de socializare. Marile orase au grupuri virtuale de romani stabiliti acolo care oricand va pot ajuta cu un sfat. Printre rautacismele specifice, bineinteles. 

PS: Daca doriti contactele cazarilor pe care le-am precizat mai sus, scrieti-mi aici sau pe Facebook, o sa le caut si o sa vi le dau personal.



4 comentarii:

Unknown spunea...

Buna. As fi interesata de cazarile pe care le-ai mentionat.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Sonia spunea...

Buna ziua! Eu si sotul meu vom merge 10 zile in Napoli ..m-as bucura mult daca m-ati putea ajuta cu sugestii pt Napoli si Amalfi! Va multumesc!

Fabian spunea...

Buna ziua. In Napoli am stat doar o noapte si cazarea am facut-o prin booking, la un hotel langa gara. Nu-mi amintesc numele dar nici nu-l recomand, camerele erau f mici si nu foarte intretinute. Pe coasta Amalfi am stat in Maiori, cazarea am facut-o prin AIRBNB.com, la https://www.airbnb.com/rooms/3445226. Cred ca trebuie sa va faceti cont pentru a vizualiza anuntul.